Verslavingsbehandeling Programma’s

Er zijn evenveel factoren te overwegen in verslavingszorg als er mensen worden behandeld voor verslaving. Er is geen remedie voor verslaving en geen magische pil of behandeling om de verslaafde te stoppen willen gebruiken (Bron: www.connection-sggz.nl).

Hieronder vindt u een lijst met factoren die u misschien wilt overwegen als u een programma kiest. Deze lijst is zeker niet compleet, maar het is een goede plek om te beginnen als u beslist over uw beste manier van handelen. Vergeet niet dat verslaving een ziekte is van de hersenen waarvoor er geen genezing is; bij een onbehandelde verslaving is de gebruikelijke uitkomst de dood.

1. Intramurale of ambulante voor verslavingsbehandeling programma’s

Er zijn een scala aan opties in dit besluit. Veel verslaafden kiezen voor een combinatie van intramurale en poliklinische programma’s. Het begin van het proces met een medisch begeleide ontgifting, die kan zo weinig als vier dagen of zo veel als twee weken duren, vaak in een ziekenhuis omgeving. Daarna stappen ze over naar een intramurale behandelprogramma of beginnen ze een poliklinisch programma dat heel intensief moet zijn voor de beste resultaten.

Intramurale programma’s hebben een veel hoger slagingspercentage omdat de verslaafde veel minder kans heeft om af te haken en opnieuw te beginnen met gebruiken. Intensieve poliklinische programma’s kunnen werken, maar alleen als de verslaafde zich volledig inzet voor het proces.

Lokale of Out of State verslavingsbehandeling programma’s

Er is veel discussie in de verslavings gemeenschap of een verslaafde beter af is naar een lokale of out of state programma. Een groot deel van het antwoord op deze vraag hangt af van de verslaafde zelf.

Een verslaafde die in hun vroege jaren verslaafd is geworden en die meerdere keren teruggevallen is naar het slechte gedrag heeft waarschijnlijk behoefte aan een out of state programma, zoals een kliniek in zuid afrika, indien mogelijk. Aan de andere kant is een verslaafde die wanhopig wil stoppen en minder dan vijf jaar verslaafd is waarschijnlijk een betere kandidaat voor een lokaal programma.

Vaak is het ook de werkstatus van de verslaafde die een rol speelt in de beslissing, een verslaafde die in staat is geweest om een goede vaste baan te handhaven kan kiezen voor een lokaal programma, waarmee ze blijven werken.