Veilig terugkomen van vakantie

Vakantie is bedoeld als het moment om tot rust te komen. Even je hoofd leegmaken van je werk en lastige situaties in je privéleven. Als je op vakantie nog in je achterhoofd nadenkt over dat ene gesprek met je collega of over die familieruzie dan kan dat je vakantie verzieken. Ga met een gerust hart en een leeg hoofd op vakantie. Nog een punt waar je tijdens je vakantie je niet druk om wilt maken is inbrekers. Inbrekers zoeken naar huizen waarvan ze weten dat de bewoners op vakantie zijn. Zorg er dus voor dat ze dat niet te weten komen.

Inbrekers werken tijdens jouw vakantie

Gelukkig zijn er een aantal punten die ervoor zorgen dat inbrekers minder snel jouw woning uitkiezen. Hieronder een lijst met tips:

  • Laat de buren weten dat je op vakantie bent. Maak afspraken. Ze kunnen je huis in de gaten houden en bij mogelijke ongeregeldheden de politie waarschuwen.

  • Zorg voor een lege brievenbus. Laat de buurman, vrienden of familie minimaal om de twee dagen de post van de deurmat of uit de brievenbus halen.

  • Maak gebruik van bewegingsmelders bij je buitenverlichting en gebruik tijdschakelaars bij uw verlichting binnen.

  • Zorg dat er een auto voor de deur staat. Zet je tweede auto op de oprit of laat de buren hun tweede auto op uw oprit plaatsen.

  • Maak kopieën van belangrijke documenten, maak foto’s van eventuele sierraden en noteer serienummers. Dit maakt het de politie gemakkelijker en vergroot de kans dat u je spullen terug krijgt of vergoed worden door de verzekering. Daarbij vergroot het de pakkans van de dieven.

  • Laat geen sleutels op deuren zitten, touwtjes uit de brievenbus hangen en sluit ramen en deuren goed. Vergeet vooral het wc-raampje en de schuurdeur niet.

  • Berg gereedschap, ladders, vuilcontainers en ander opklimmateriaal veilig op.

  • Laat geen vakantieboodschap achter op het antwoordapparaat.

  • Let op met wat je op de social media kanalen deelt. Criminelen checken ook je Facebook pagina.

  • Laat niet zien dat je op vakantie bent. Sluit geen overgordijnen en laat de planten in de vensterbank staan. Weghalen maakt alleen maar duidelijk dat het huis (tijdelijk) verlaten is.

Sleutel verloren?

Het kan gebeuren dat je je sleutel kwijt raakt. In dat geval is het belangrijk om te overwegen waar de sleutel kan zijn. Mocht je de sleutel nog terug kunnen vinden via je vakantieadres, accommodatie of andere bestemming waar je bent geweest, dan is er niks aan de hand. Maar wanneer je de sleutel niet meer kan vinden is het slim om je sloten te vervangen. Sloten vervangen hoeft geen lastige klus te zijn. Een slotenmaker heeft het zo gedaan voor een schappelijke prijs. Daarna kan je weer gerust slapen.