Schoolkamp

Schoolkamp organiseren | 5 tips

Het schoolkamp is hét jaarlijkse uitje waar alle kinderen naar uitkijken. Het organiseren van zo’n kamp lijkt altijd heel eenvoudig te gaan, maar hier komt natuurlijk ontzettend veel bij kijken. Waar moet je beginnen? Waar moet je allemaal aan denken? Welke problemen kunnen zich voordoen? Om het organiseren zo soepel mogelijk te laten verlopen, delen wij onze 5 beste tips.

Begin op tijd met plannen

Je denkt wellicht dat een heel schoolkamp in 2-3 maanden te plannen is, maar dan maak je het jezelf heel moeilijk. Jij hebt wellicht tijd om alles in dat tijdsbestek te regelen, maar je bent tijdens de organisatie ook afhankelijk van anderen. Wij adviseren daarom altijd om, waar mogelijk, ongeveer een jaar van te voren te beginnen. Dan heb je alle tijd om dingen rustig te regelen en om in te spelen op onvoorziene tegenslagen.

Budget bepalen

Onze tip is om direct te beginnen met het bepalen van het budget. Vaak zien we dat men eerst keuzes maakt in wat voor locatie en activiteiten ze willen en pas daarna kijkt of dit binnen het budget past. Niet zo handig natuurlijk. Als je begint met het vaststellen van het budget, weet je tijdens de zoektocht direct of een bepaalde locatie of activiteit kan. Op die manier verspil je geen tijd aan zaken die later toch niet blijken te kunnen.

Locatie kiezen

De locatie is een heel belangrijk punt. Let tijdens het zoeken naar een geschikte locatie vooral op de afstand en de voorzieningen. Is het te doen per fiets of moet er een bus geregeld worden? En past de locatie ook bij wat jullie willen doen? Informeer bijvoorbeeld bij De Abbert naar de uiteenlopende mogelijkheden.

Veiligheid waarborgen

Veiligheid gaat voor alles. Vooral bij kinderen natuurlijk. Als het goed is hebben alle aanbieders van schoolkampen een analyse van de risico’s gemaakt. Informeer hier goed naar. Daarnaast zul je moeten zorgen voor goede begeleiders. Zo moet je bijvoorbeeld altijd iemand met een EHBO diploma meenemen wanneer deze niet standaard op de locatie aanwezig is.

Ouders informeren

Heb je alles op een rijtje? Houd dan een informatieavond voor ouders. Tijdens deze samenkomst kun je ze informeren over het programma, eventuele benodigdheden en de regels. Tevens is er dan direct een mogelijkheid om vragen te stellen.