Professionele trainingen geven: Dat kan jij ook

Ben jij heel goed in je werk? En denk jij dat je dit aan andere mensen zou kunnen overbrengen? Dan kan het interessant voor je zijn om professionele trainingen te gaan geven. Vooral als je ervan houdt om voor een groep te praten, is het geven van trainingen de perfecte manier om iets met deze passie te doen. Bovendien kun je dit makkelijk naast je huidige werk doen en zo nog een extra zakcentje verdienen. 

Waarom ik dit ben gaan doen

Jarenlang werkte ik op de sales afdeling van mijn bedrijf. Dit doe ik nu nog steeds. Vaak hoorde ik binnen mijn bedrijf mensen zeggen dat zij ook wel eens meer wilde leren over het geven van een sales pitch, coldcallen, etc. Ik besloot daarom een keer een training te geven aan een aantal geïnteresseerden. Na afloop kreeg ik van alle aanwezigen erg goede feedback. Ze zeiden dat ze er echt iets van opgestoken hadden en dat de training hun nieuwe inzichten gegeven hadden. Een aantal mensen zeiden dat ik dit vaker moest doen en dat bracht mij ineens op ideëen. Ik dacht bij mezelf: “Hoe leuk zou het zijn als ik mijn passie voor mijn vakgebied kan overdragen door andere mensen te leren over sales?” Ik was gelijk razend enthousiast en zette dit plan meteen in werking. 

Wat heb je ervoor nodig

Aangezien ik het geven van trainingen wilde uitbreiden tot buiten het bedrijf waar ik werkte, leek het mij slim om meer te leren over het geven van trainingen. Ik besloot dus een cursus te volgen over hoe je een training kan geven. Dit was een enorm behulpzame cursus. Zo leerde ik hoe ik een training het best op kan bouwen qua inhoud, hoe ik het over kan brengen naar het publiek en hoe ik zoveel mogelijk interactie kan creëren. Na afloop hiervan kreeg ik een certificaat. Dit is erg fijn om te hebben als je professionele trainingen wil geven. Als gecertificeerde trainer zul je dan sneller geboekt worden en kun je bovendien ook een hogere vergoeding vragen dan zonder certificaat. Toen mijn “bedrijfje” met trainingen goed begon te lopen, besloot ik mij ook in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Afgezien van de formaliteiten, zijn er natuurlijk ook een paar praktische zaken waar je aan moet denken. Als je trainingen wilt geven bij bedrijven, zul je dit wel op een professionele manier aan moeten pakken. Huur dus voor elke training een goede locatie af. Daarnaast zul je nog een paar andere dingen nodig hebben, afhankelijk van het soort training dat je geeft. Als je visueel materiaal hebt, kun je een tv huren om dit op af te beelden. Geef je een training aan een hele grote groep mensen, dan moet je bijvoorbeeld denken aan het huren van een microfoon.