Optimaal thuiswerken

De huidige crisis heeft voor vele mensen het resultaat dat ze thuisblijven en vanuit huis werken. Voor velen is dit een heel andere manier van werken dan ze gewend zijn. In plaats van dagelijks op tijd opstaan om naar een kantoor met collega’s te gaan werk je thuis vanachter de computer. Voor veel mensen lijkt thuis werken heel fijn aangezien je later kunt opstaan, niet in de file hoeft te staan en lekker in je joggingbroek vanaf de bank kunt werken. Of zelfs vanaf je bed. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen aan thuis werken. Aangezien er minder overzicht is, zul je meer eigen discipline moeten opbrengen om productief te blijven. Daarnaast kun je ook de gezelligheid van collega’s missen en mogelijk je eenzaam voelen als je niet met iemand anders samenwoont. Persoonlijk werk ik al jaren thuis en daarom bespreek ik in dit artikel een aantal tips om optimaal thuis te werken.

Houd je aan je normale schema

Wanneer je een baan hebt zal de werkdag vaak alsnog om dezelfde tijd beginnen zelfs wanneer je vanuit huis werkt. Maar wanneer je eigen baas bent of freelancer bent maak je natuurlijk je eigen uren. Het kan verleidelijk zijn om later op te staan en minder lang te werken. Maar toch is het belangrijk om discipline op te bouwen zodat je gewoon een normaal ritme aanhoudt. Je wilt niet plotseling pas om een uur in de middag wakker worden en midden in de nacht naar bed gaan. Dit is niet goed voor je mentale en fysieke welzijn.

Maak een scheiding tussen werk en privé

Wanneer je naar kantoor gaat weet je dat daar de werkdag begint en dat wanneer je het kantoor verlaat je kunt gaan relaxen. Als je vanuit huis werkt en de plek waar je werkt dezelfde plek is waar je ook je vrije tijd doorbrengt is het vaak voorkomend dat de twee moeilijker te onderscheiden zijn. Dit zal ertoe leidden dat je tijdens het werk sneller afgeleid bent en na het werk nog steeds zult stressen over je werk en dus niet echt kunt genieten van je vrije tijd.

Een goede manier om dit op te lossen is door een duidelijke onderscheiding te maken in je huis tussen de plek waar je werkt en de plekken waar je je vrije tijd doorbrengt. Ga dus niet werken op de bank voor de televisie waar je in de avond een film wilt kijken. Maak een georganiseerde werkplek waar je wat opslagruimte, een comfortabele bureaustoel en een goed bureau hebt van bijvoorbeeld Bureaustoel24. Dit bedrijf maakt uitstekende bureaus. En natuurlijk je werkcomputer of laptop.