Oliebolfanaat

 

En, hoeveel oliebollen heb jij afgelopen maand stiekem gegeten? We weten natuurlijk allemaal dat tijdens oud en nieuw het moment is om jezelf hiermee vol te stouwen, maar de kraam staat er al vanaf halverwege september. Wat dus betekent dat je vanaf halverwege september al stiekem oliebollen kan eten. Een actie voor cultuurbarbaren, misschien, maar toch zo lekker! Ik ben zelf één van die mensen die zodra de kraam er staat een bolletje haalt, elke keer als ik langsloop. Soms zelfs eentje extra voor de dag erna. Maar feit is dat al die oliebollen samen behoorlijk wat extra calorieën zijn. De grote van de gebakkraam zijn al gauw 250 calorieën per stuk, wat per week in mijn geval 500 calorieën extra zijn die ik in de sportschool er af moest trainen. Maar dat is lastig, want in de winter ben ik verdomde moeilijk vooruit te branden en zit ik meestal thuis in plaats van in de groepsles. Moraal van het verhaal: sinds oktober ben ik 4 kilo rijker. Ik ga 2020 een volledige broekmaat groter in en dat wil ik zo snel mogelijk weer opgelost hebben.

Gezonde stappen

Het is daarom dat ik besloot, in het kader van goede voornemens, een paar wisselingen te maken in mijn leefstijl. Immers, als ik de kilo’s zo makkelijk er aan kon eten, moeten ze er net zo makkelijk af kunnen. Toch? Ik doe daarom sinds 1 januari het volgende:

  • Ik doe ten eerste mee aan het hele Dry January. Dat betekent: geen druppel alcohol voor de rest van deze maand. Er vanuitgaande dat ik normaliter 2 wijntjes per week dronk, scheelt dit me al gauw 300 calorieën  =  1,5 oliebol in het negatief.
  • Daarnaast probeer ik één maaltijd per dag over te slaan, meestal het ontbijt. Ik kwam tot de conclusie dat ik voornamelijk uit gewoonte ’s ochtends at, en niet zozeer omdat ik werkelijk trek had. Daar ben ik dus mee gestopt. Ik lunch gewoon iets vroeger en eet tussendoor een gezonde snack. Dit scheelt me zo een 200 calorieën per dag. Score.
  • Daarnaast maak ik gezonde wisselingen in mijn bewegingsstijl. Ik pak niet meer voor elke scheet de auto, maar ga nu met enige regelmaat op mijn nieuwe omafiets naar mijn bestemmingen toe. Deze heb ik vorig jaar voor mezelf gekocht, en wordt nu eindelijk goed gebruikt. Geschatte verbranding per week = 400 calorieën.

Dat betekent dat ik op dit tempo ongeveer 2 kilo per maand ga verliezen. 1 maart ben ik weer in shape. Ik houd jullie op de hoogte!