Een kantoor inrichten

lobby met blauwe kleuren

Boodschap overbrengen

Soms kom je bij een bedrijf door de deur gestapt en valt de inrichting meteen op. Nou is het mij ook wel eens gebeurd dat het om negatieve redenen opvalt, maar meestal ben ik juist positief verrast. Een lobby of kantoorruimte kan een heleboel over een bedrijf zeggen in de paar minuten die je vaak zit te wachten op bezoek. Vaak is het natuurlijk een goed doordachte inrichting die een specifiek gevoel wil uitstralen. Zo zal een ziekenhuis vaak een steriele uitstraling hebben door veel open ruimtes en hele lichte, koude, kleuren te gebruiken. Een financiële instelling wil dan weer een strakke, moderne inrichting hebben met design-meubilair. Iets als duur meubilair of veel kunst in een lobby kan een succesvolle uitstraling hebben wat voor sommige bedrijven iets goeds is. Voor bijvoorbeeld organisaties van goede doelen is een sobere uitstraling weer passender. De stijl van inrichten hangt dus altijd af van waar de ruimte voor bedoeld is.

Wat heb je nodig?

We hebben het nu kort gehad over het belang van een passende uitstraling, maar het moet wel overeenkomen met de echte benodigdheden. Decoratie is belangrijk maar het moet niet in de weg van functionaliteit staan. Heb je veel stoelen met bureaus nodig voor de werknemers, of een paar comfortabele stoelen voor bezoekers of klanten? Als jij over het inrichten van een kantoorpand gaat dan is het belangrijk dat je precies weet welke spullen er in ieder geval moeten staan. Als het een klein bedrijfje is dan kun je hier misschien zelf wel uit komen, maar waarschijnlijk moet je aan (andere) werknemers vragen wat ze van bepaalde ruimtes verwachten. Alle benodigde spullen zijn als het ware het skelet van het project. Hieromheen kun je een bepaalde uitstraling gaan bouwen om een boodschap over te brengen.

Investeer in ergonomie en een gezonde werkomgeving

Natuurlijk wil jij zo goed mogelijk de mensen vertegenwoordigen die uiteindelijk de ruimtes gaan bezetten. Of dit nu werknemers, klanten of bezoekers zijn, je zult hun wensen zo goed mogelijk willen vervullen, binnen budget uiteraard. Een probleem bij veel kantoren is dat het meubilair voor de werknemers niet ergonomisch genoeg is. Het is niet ondenkbaar dat mensen dagelijks acht uur op een stoel zitten. Hierbij is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat de stoelen hier ook voor gemaakt zijn. Er zijn nog meer factoren die je kunt beïnvloeden om de werkvloer efficiënter te gebruiken. Veel natuurlijk licht van buiten is op allerlei manieren bevorderlijk voor de werknemers. Ook zijn goed verbonden (open) kantoren een manier om samenwerking te verbeteren. Door rekening te houden met al het bovenstaande ben je als het goed is al een stap verder naar het inrichten van een kantoor!