Der verschillen tussen huren en een hypotheek

Het kopen van een huis is een belangrijk moment in het leven van een mens. Zolang je huurt vormt wonen een simpele transactie. Je betaalt een bepaald bedrag per maand en in ruil daarvoor stelt de verhuurder een ruimte voor je ter beschikking. Zodra je niet meer op die plek wil wonen, zeg je de huur op. Binnen een maand kun je vertrekken waarheen je maar wil. Het is een vrij maar tegelijk onzeker bestaan. Wie huur, bouwt geen bezit op. Je kunt huren tot je een ons weegt maar zelfs als je vijftig jaar precies op tijd iedere maand een bedrag overboekt naar de verhuurder, is de woning nog steeds honderd procent van hem en nul procent van jou. Bovendien rijzen de huurprijzen de laatste tijd de pan uit. Mede hierdoor is het een goede tijd om een huizenbezitter te worden!

Over het kopen van een huis

Het verschil tussen huren en kopen is niet vreselijk groot. Als je een huis huurt, betaal je een X aantal euro's per maand voor een bepaalde woning. Als je een huis koopt, doe je dat eigenlijk nog steeds. Er zijn best mensen die zo een paar ton uit hun binnenzak kunnen toveren, maar de meeste mensen natuurlijk niet (waaronder ondergetekende). In dit geval zul je een hypotheek moeten afsluiten. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen dat je hebt. Als je de bank of een andere hypotheekverstrekker ervan kunt overtuigen dat men jou met een gerust hart een groot geldbedrag kan voorschieten, dan wil deze partij meestal wel garant staat voor een paar ton. Vanaf dit moment is het aan jou om elke maand een deel van dit bedrag af te lossen, in de vorm van hypotheek. Het voordeel van een hypotheek is dat je aan het einde van de rit wél je woning bezit.

Over de hypotheek

Zoals gezegd is het een goede tijd om een hypotheek te nemen. De rente is al een tijd heel erg laag. Dit betekent dat je niet veel extra hoeft terug te betalen aan de hypotheekverstrekker (ze doen het natuurlijk niet voor niks). Op Hypotheekrente.nl kun je meerdere hypotheekverstrekkers vergelijken. De website vergelijkt verschillende opties voor je. Doordat de hypotheekrente zo laag is, kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een hypotheekrente 20 jaar vast te nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat je kosten niet opeens omhoog schieten zodra de rente omhoog gaat (en dat gaat de komende jaren vast wel eens gebeuren). Denk er eens over na. Het is de moeite waard!