De toekomst van het regenwoud

Het is al vele jaren iets waar veel over wordt gepraat, iets wat veel in het nieuws is, het wereldwijde regenwoud. Voor verschillende industrieën wordt er veel regenwoud weggekapt. Dit heeft slechte gevolgen voor ons klimaat en natuurlijk de flora en fauna van het regenwoud zelf. De vraag is natuurlijk, het probleem van het regenwoud dat wordt weggekapt is al jaren in het nieuws, maar wat is de toekomst? Gaan we het regenwoud nog redden? In dit artikel bespreken we de toekomst van het regenwoud en we doen dit aan de hand van één specifieke industrie. We doen dit aan de hand van de palmolie industrie.

Palmolie?

Je vraagt je misschien af, wat is palmolie. Palmolie is een van de meest gebruikte natuurlijke oliën ter wereld. Vergelijkbaar met zonnebloemolie wordt palmolie wel vijf keer zoveel gebruikt. Palmolie wordt voornamelijk in Indonesië en Maleisië geproduceerd. Het is een olie die je in vele verschillende producten terug zal vinden. Denk bijvoorbeeld aan margarines, koekjes, ijs, lippenstift en zeep.

Vraag en aanbod

Omdat palmolie ofwel palm oil zo gewild is voor vele producten en de vraag in de komende jaren alleen maar zal toenemen en dat de afgelopen jaren ook gedaan heeft, moeten er continue nieuwe plantages worden aangelegd om deze palmolie te oogsten. Om deze plantages aan te leggen wordt er ontzettend veel regenwoud gekapt en dat is natuurlijk een groot probleem. Omdat er zo veel vraag is naar palmolie representeert dit vraagstuk eigenlijk het gehele regenwoud probleem. Palm oil deforestation is een groot probleem. 

Consument en industrie

Wanneer mensen horen dat vanwege palmolie regenwoud wordt gekapt, denken ze vaak, dan koop ik wel geen producten meer waar palmolie in zit. Dit is een nobel gebaar maar in de realiteit veelal onmogelijk. Palmolie wordt in ontzettend veel producten gebruikt en is daarnaast ook nog eens een van de meest duurzame oliën. Er is dus niet echt een alternatief voor deze olie. Daarnaast is palmolie ook zeer effectief voor de economie van de landen waarin het geproduceerd wordt. De productie van palmolie moet dus gewoon doorgaan.

Omdat de productie van palmolie gewoon doorgaat maar er wel zorgen zijn over het kappen van regenwoud zijn er steeds meer palmolie bedrijven die kiezen voor een meer duurzaam productiebeleid. Deze bedrijven zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de European Palm Oil Alliance. Deze bedrijven hebben als doel om palmolie te produceren zonder dat daar ontbossing voor moet plaatsvinden.