Afrastering

Afrastering is belangrijk en moet veilig!

Wanneer je dieren houdt, als hobby of voor je beroep, dan is het laatste dat je wilt dat ze weg (kunnen) lopen. Goede afrastering is daarom van belang. Maar kies wel de juiste soort voor de dieren die je hebt lopen. Koeien, schapen, paarden, iedere diersoort heeft een andere afrastering nodig. Zelfs de verschillende manieren van weiden vragen om verschillende soorten hekken en draden.

Laat je informeren bij de landbouwwinkel

Wanneer je agrariër bent, dan weet je waarschijnlijk precies welke soorten afrasteringen er zijn en welke soorten het best bij jouw veestapel passen. Maar ben je (beginnend) hobbyboer? Dan kun je wel wat hulp gebruiken. We weten allemaal dat geiten alles eten wat los en vast zit en je moet er niet aan denken dat ze een deel van de omheining weg eten. Niet alleen worden ze er hartstikke ziek van, de andere geiten hebben dan vrij spel. In, bijvoorbeeld, de tuin van jouw buren, verderop aan de weg. Een goede landbouwwinkel kan je precies vertellen welke soort omheining jij nodig hebt voor jouw dieren. En ook welke palen en soorten draad of lint je het best kunt gebruiken.

Afrastering

Afrastering voor verschillende dieren

Heb je paarden? Dan weet je hoe schrikkerig die kunnen zijn. Het is dan ook erg onverstandig om een omheining met prikkeldraad te maken rond de plek waar je paarden staan. Schriklint is dan beter. De paarden kunnen dit lint goed zien én ze lopen zich er niet in vast als ze toch op hol slaan. Schriklint voor koeien heeft dan weer geen enkele zin. Een koe die weg wil, laat zich door schriklint niet tegenhouden. En dus zul je goed, stevig schrikdraad moeten gebruiken. Liefst een rij of 3 tot 4. Zo weet je ook dat de koe er niet onderdoor kan. Schapen hebben een lager hek nodig dan de grotere dieren, maar het hek moet ook zeker niet te laag zijn. Wanneer ze écht willen, kunnen schapen flinke sprongen maken. Het blijft dus verstandig om je goed te laten voorlichten bij de landbouwwinkel.

Tijdelijke afrastering is handig!

Moeten je koeien of schapen tijdelijk naar een andere locatie? Dat lijkt veel gedoe, maar door goede afrastering op de rol of spoel aan te schaffen, heb je in een mum van tijd een goede, stevige, tijdelijke omheining neergezet. Is het gras kort en het grazen klaar? Dan rol je deze omheining simpelweg weer op en breng je je veestapel naar de volgende locatie.