stedentrip Milaan

3 tips voor een onvergetelijke tijd in Milaan

Nu kerst voorbij is en het nieuwe jaar bijna begint, zijn we als mens geneigd om terug te blikken naar al onze ervaringen het afgelopen jaar. Zo ben ik voor het eerst in mijn leven op een stedentrip geweest. Normaal gesproken ben ik namelijk niet zo van het op vakantie gaan. Na een week verblijven op dezelfde plek krijg ik heimwee en heb ik zin om weer lekker naar huis te gaan. Hierdoor ga ik eigenlijk niet echt al te vaak op vakantie. Uiteraard vindt niet iedereen in mijn omgeving dit even prettig. Als compromis hadden we besloten om dan op een stedentrip te gaan in plaats van een grote vakantie. 

Uiteindelijk viel onze keuze op Milaan. Dit is namelijk een stad die we allebei nog een keer wilden bezoeken. Daarom leek een stedentrip Milaan de beste keuze voor ons – en dat was het ook zeker! Inmiddels ben ik helemaal fan van het concept van een ‘citytrip’ of ‘stedentrip’. Dat is ook de reden waarom ik vandaag 3 tips geef voor een onvergetelijke tijd in Milaan. 

Tip 1. Fietsend de kanalen ontdekken

Niet alleen Nederland staat bekend om de iconische kanalen. Naast Venetië heeft ook Milaan een paar prachtige kanalen die vroeger gebruikt werden voor transport. Oorspronkelijk kende de stad 5 kanalen, oftewel Navigli. Helaas zijn die niet allemaal meer te bezoeken. Er zijn namelijk 3 van de 5 Navigli dichtgemaakt om ruimte te maken voor extra straten en huizen. Gelukkig kun je tijdens een stedentrip Milaan nog wel de overige kanalen ontdekken. Dit zijn de Naviglio Grande en de Naviglio Pavese. Ik kan het je persoonlijk aanraden om een fiets te huren en al fietsend de kanalen te ontdekken. Neem overigens ook echt even de tijd om alle leuke restaurants en bars te bezoeken. 

Tip 2. Voor ieder wat wils in Isola

Milaan kent veel bijzondere wijken waar je als toerist heerlijk door kunt struinen. Tijdens mijn stedentrip vond ik het geweldig om te struinen door Isola. Dit is een ontzettend hippe wijk gelegen achter het Garibaldi station. Vroeger was het je standaard arbeiderswijk. Hierdoor zie je voornamelijk huizen uit de negentiende eeuw in de wijk staan. Het lijkt gelukkig verder totaal niet meer op de negentiende eeuw! Isola is namelijk compleet vernieuwd een aantal jaar geleden. Daarom vind je voornamelijk leuke barretjes, hippe koffietentjes en allerlei winkeltjes in deze wijk. Hierdoor zou je wel kunnen stellen dat er voor ieder wat wils is in de Milanese wijk Isola.

Tip 3. Bijzonder gebouw gewijd aan cultuur en kunst

Uiteraard kun je niet op vakantie of op een stedentrip zijn zonder wat van de lokale kunst of cultuur te ervaren. In Milaan hoef je je in ieder geval niet te vervelen. Er zijn ten eerste ontzettend veel opmerkelijke bezienswaardigheden die echt een bezoekje waard zijn. Mijn persoonlijke favoriet is het Fondazione Prada. Dit bijzondere gebouw is zoveel meer dan een museum. Het uiterlijk van het pand ten eerste is al een plaatje op zich. Het gebouw is ontworpen door Rem Koolhaas, een Nederlandse architect. Binnen de muren van deze foundation worden regelmatig tentoonstellingen, exposities en andere projecten georganiseerd. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Het valt onder kunst, architectuur of cinema.