inrijpoorten

3 tips om inbraak tijdens jouw vakantie te voorkomen

Voor veel Nederlanders staat de zomervakantie voor de deur. Nu in heel Europa de coronamaatregelen langzaam maar zeker versoepeld worden, trekt een aanzienlijke groep landgenoten alsnog naar het buitenland. Anderen houden dit jaar vakantie in eigen land. En na die intelligente lockdown zijn we er ook wel behoorlijk aan toe.

Wat je echter niet wilt is voor een vervelende verrassing komen te staan, wanneer je straks weer thuiskomt. Inbrekers houden namelijk doorgaans géén vakantie en beschouwen de vakantieperiode juist als een uitgelezen mogelijkheid. We zetten daar drie belangrijke tips op een rijtje om ongewenste visite buiten de deur te houden, wanneer jij straks in Zuid-Frankrijk aan het zwembad ligt!

Sluit de inrijpoort goed af

Inbrekers zijn het liefst zoveel mogelijk beschut, zodat ze niet opvallen. Heb je dus een groot erf, dat alleen via de inrijpoort bereikbaar is? Zorg er dan voor dat dieven deze poort niet zomaar open kunnen krijgen. Eenmaal voorbij de poort kunnen ze immers ongezien hun gang gaan, maar wanneer ze minutenlang aan de poort staan te rammelen of eroverheen moeten klimmen, zal dit argwaan wekken bij oplettende buurtbewoners. Regel dus een goed slot en eventueel een alarmsysteem.

Je vakantieplannen delen op social media? Niet doen!

Natuurlijk, je kijkt al wekenlang uit naar de vakantie en zou het liefst een geinig kiekje van de volgepakte auto op Instagram plaatsen, voordat jullie vertrekken. De hashtag #vakantie erbij en al je volgers zijn weer op de hoogte. Maar niet alleen je volgers… Met een openbaar profiel kan iedereen je bericht zien, óók kwaadwillenden. En bovendien: hoe goed ken je eigenlijk al je social media-vrienden en -volgers? Laat zo’n post dus achterwege en houd je ook tijdens je vakantie online stil. Deel je leukste vakantiefoto’s gewoon bij terugkomst!

Zorg voor een bewoonde indruk in huis

Maar de beste manier om inbrekers buiten de deur te houden is door de suggestie te wekken dat je gewoon thuis bent. Hoe? Door de boel niet al te netjes achter te laten! Laat de lampen branden of beter nog: regel met een tijdschakelaar dat ze iedere avond uit zichzelf aan en uitgaan. Laat verder de gordijnen open, zet wat koffiekopjes op tafel, leg de krant erbij en, mocht je die hebben, zet je tweede auto op de oprit. Zo zullen dieven van buitenaf het idee krijgen dat je gewoon thuis bent.